ЗА КОНТАКТИ: +359 896 807 806

Републиканският шампионат по картинг стартира в Кюстендил

 

© Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив  

 

Писта "Пауталия" в Кюстендил ще е домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по картинг тази събота и неделя. Официалното откриване е в неделя от 10, 30 ч., а стартът ще бъде даден в 11 ч.
Надпревара ще има в 4 класа- Мини БГ, Мини, Ротакс джуниор и KZ2, като тази година има повече участници в Академията за млади пилоти и клас Мини БГ, където ще се състезават около 15 деца.
Картинг клуб "Кюстендил" ще участва с 5- ма състезатели. Асовете са Христо Пенов и Дейвид Митов, и двамата ще карат в Ротакс джуниор. Митов е шампион на България за 2015 г. в клас Мини, а Пенов е шампион на страната в Мини БГ и Мини, в предходните години.
Три момчета ще представляват кюстендилския клуб в клас Мини, това са Люсиан Савов, Яне Тръпков и Александър Петков, каза за Дарик председателят Тошо Аначков.
Кюстендилската писта ще бъде домакин и на последния кръг от републиканското първенство пред септември, а през юни ще бъде традиционното вече Гранд при на Кюстендил.

Продължава...

На 19-ти и 20-ти март Кюстендил ще бъде домакин на първия кръг от Супермото

На 19-ти и 20-ти март Кюстендил ще бъде домакин на първия кръг от Супермото. Състезанието е на картинг-писта "Пауталия". Официалният старт е в неделя от 11 часа. Очаква се участието да 50 пилоти от страната в различните класове. Спортната проява е включена в мартенския календар по повод празника на Кюстендил- посрещане на първа пролет. Градът ще бъде домакин и на третия кръг от републиканския шампионат по картинг. Той ще се проведе на 28-ми и 29-ти март.

Продължава...

Картинг пилотите се събират в Кюстендил за първи старт

© Влади Владимиров, Дарик  

Кюстендилската писта "Пауталия" ще е домакин на първото за годината състезание по картинг в страната, за купа "Кюстендил". Надпреварата във всички класове ще бъде в неделя, след 10 ч.
Писта "Пауталия" ще бъде 3 пъти домакин, по предварителни планове на кръг от републиканския шампионат, който стартира в Кюстендил на 30 май, каза за Дарик Тошо Аначков от картинг клуб "Кюстендил".
Четирима пилоти ще представят клуба на състезанието утре. Днес за по- предно място в стартовата решетка ще се борят най- добрият състезател на Кюстендил за последните години Христо Пенов и по- малките Дейвид Митов от Кюстендил, Люсиан Савов от София и Яне Тръпков от Македония.
Христо Пенов ще кара от тази година в нов клас- "Ротакс джуниор" и с нов карт. Дейвид Митов, Люсиан Савов и Яне Тръпков ще се състезават в клас "Мини".

 

Продължава...

Картинг шампионатът стартира в Кюстендил с 44 участници

Първият кръг от Републиканския шампионат по картинг се проведе тази събота и неделя (9 и 10 април) на Писта "Пауталия" в Кюстендил. Надпреварата премина в 4 класа - Мини БГ, Мини, Ротакс джуниор и KZ2.
17 деца взеха участие в Академията за млади пилоти и клас Мини БГ . За дебютантите и шампионите, за победата на Владимир Арабаджиев и за това как премина първото картинг състезание за 2016, чуйте в интервюто на Мария Стефанова за предаването „На скорост“ с организатора на състезанието Искрен Иванов:

Продължава...

Асфалтирането на удълженията на картинг писта Пауталия приключи

Асфалтирането на двете удължения на картинг писта Пауталия в Кюстендил приключи, като остава да се довършат зоните за сигурност и бордюрите, за да може на трасето да се провеждат състезания.

Работата по разширяването на пистата, построена през 1973 г., започна през август. Основното финансиране на проекта е от община Кюстендил (собственик на съоръжението), която покрива всички разноски за асфалтирането. Първите изкопи са започнати с пари от спонсори и от българската федерация по картинг спорт. „Картинг клуб Кюстендил”, който стопанисва пистата от 2000 г., а през 2012-та трасето бе отдадено на клуба за още 10 години, ще покрие разноските по бордюрите и зоните за сигурност.

trace 1 2013

Писта Пауталия има две удължения – в началото и края на трасето. Така може да се кара на 4 различни конфигурации: старата част, старата част с първото удължение, старата част с второто удължение и старата част с двете удължения, която е и най-дългата конфигурация - 1015 м. Най-тясната част от трасето е с широчина 8 м, а старт-финалната права (по която няма промени) е широка 13 м и дълга 140 м. В кратко интервю за ClubS1 председателят на „Картинг клуб Кюстендил” Тошо Аначков разкрива повече подробности за проекта и самата писта.

- Направихме така, че да се кара и на обратно, но комисията ще прецени (дали може да се хомологира в двете посоки, б.а.). Сигурно ще може, защото ще има зона за сигурност между пътеката за излизане (на картовете) и самата писта, за да не излизат директно на трасето. Ще трябва да минат задължително през бокса.

От кога е проектът за разширяване на пистата?

- Идеята е много отдавна, отпреди 10 години, но чак сега се осъществи. Доста кметове обещаваха, че няма проблеми, но Петър Паунов (настоящия кмет на община Кюстендил, б.а.) се оказа най-сериозен от всички.

За каква хомологация ще се кандидатства?

- Новите завои на пистата трябва да се хомологират за провеждане на състезание от югоизточно европейския шампионат. Метража трябва да е от 920 м до 1200 м, който ние покриваме. Федерацията се занимава с тези неща. Тя трябва да даде предложение, за да се хомологира. От федерацията дадоха напътствия за това как трябва да се направи всичко.

Кога е планирано да завърши работата по новата част?

- За тази година надали, но пролетта, живот и здраве, мислим да направим официално откриване с клубно състезание преди началото на шампионата. За тази година няма да стане, защото има доста работа, а времето е малко. Има доста работа със зоните за сигурност. Теренът е с доста голяма денивелация. Пистата стана доста интересна и с виражите. Има изкачване, спускане, въпреки че е съвсем малко. В горната част на завоя, преди включването в старото трасе, се получи 60-70 см разлика от виража, който са направили. В този аспект има доста работа. Бордюрите също са сложни за направа. Те се правят по специален чертеж на CIK FIA. Ще има заграждения, мрежи. Зоните ще са с филц, който е най-сигурен. Ще има около 15-20 см филц.

Всъщност състезания на пистата в Кюстендил се провеждат още от 1973 г., когато е изградено трасето, но след 1989 г. пистата не се използва. Едва от 2000 г. Кюстендил е редовен домакин на надпревари от националния шампионат.

- Имаше едно прекъсване, когато разформираха ОСО, защото пистата беше на организацията за съдействие на отбраната. След промените през 1989 г. се разформираха. Когато това стана, пистата се предаде на общината. Десетина години тя не се използваше. После със СБА (Съюз на българските автомобилисти, б.а.) решихме да я възстановим, изчистихме я и започнахме да провеждаме състезания, а през 2000 г. я взе „Картинг клуб Кюстендил”. Отдадоха ни я под наем и вече я стопанисваме 13 години.

Конфигурацията на новото трасе е доста интересна и различните варианти, на които може да се кара, ще внесат разнообразие за пилотите, участващи в републиканския картинг шампионат, които през тази година се състезаваха само на две писти в страната – в Хасково и в Кюстендил.

*Източник www.clubs1.bg

Продължава...
Абонамент чрез RSS

Информация за контакти

  • гр.Кюстендил, пк 2500
  • ул. „Студен кладенец“ 22
  • тел: +359 896 807 806